Huisvesting voor Arbeidsmigranten aan de rand van Kessel - ‘Hoe het ook kan’

1 juli 2022

 

Flex Fortuna, een klein Maasbrees familiebedrijf dat al meer dan 20 jaar met Poolse arbeidsmigranten werkt, wil huisvesting realiseren aan de Heldenseweg in Kessel. De uitzendorganisatie wil een voormalige, verouderde champignonkwekerij die op dit moment buiten gebruik is, duurzaam verbouwen tot kwalitatief hoogwaardige studio’s voor 79 arbeidsmigranten. Eigenaren Verdi en Steven Geurts willen met dit project laten zien ‘hoe het ook kan’.

 

Als de video niet werkt, is deze ook te bekijken via deze link: Video-impressie huisvesting

 

impressie-hv

impressie-hv-2 3d-slaapkamer-2-persoons

 

3d-slaapkamer-1-persoons

 

woonkamer-3d


Voor en door lokale bedrijven

Fortuna is al 20 jaar lang werkzaam voor verschillende bedrijven in de eigen gemeente. Dit soort lokale bedrijven kunnen niet bestaan zonder de inzet van arbeidsmigranten. “Wij werken echt voor de ‘tuinder en het bedrijf om de hoek’. Wie wel eens aardbeien uit de automaat haalt of een komkommer in de winkel koopt, moet weten dat die hoogstwaarschijnlijk door een arbeidsmigrant geplukt zijn”, zo laat eigenaar Verdi Geurts weten. “Om dat lokale bedrijf ook in de toekomst te kunnen helpen met goede medewerkers is het belangrijk dat wij goed voor onze mensen zorgen, anders komen ze niet meer. Huisvesting is daar een belangrijk onderdeel van”. 

 

Om in de toekomst aan de behoefte van de moderne arbeidsmigrant te kunnen voldoen is Fortuna op zoek gegaan naar een geschikte locatie voor huisvesting. “Op dit moment hebben we veel gewone appartementen voor onze medewerkers. Dat is eigenlijk heel erg jammer, want die huizen horen eigenlijk naar starters of doorstromers op de ‘gewone’ Nederlandse huizenmarkt te gaan”, vertelt broer Steven Geurts. “Met de locatie aan de Heldenseweg kunnen we tegelijk een ander probleem aanpakken, namelijk het verloederen van een voormalige agrarisch bedrijf”. 

 

In gesprek met de buurt
Huisvesting voor arbeidsmigranten is al jaren een gevoelig onderwerp. De gebroeders Geurts zijn in de afgelopen tijd dan ook al meerdere keren op bezoek geweest bij de buurtbewoners om de plannen met ze te bespreken. “Er wordt heel wisselend gereageerd als we langskomen. Natuurlijk zijn er altijd mensen die dit liever niet naast de deur hebben, maar tegelijk zien we dat men wel snapt dat arbeidsmigranten nodig zijn en dat ze dus érgens moeten wonen. En we waren blij verrast met hoeveel buurtbewoners ook lieten weten dat ze het wel zagen zitten. Dit kwam ook vooral doordat we ze hebben verteld over hoe wij werken en dat het echt anders kan dan de slechte verhalen die de krant halen. 

 

Menselijke maat

Fortuna heeft 1 heel belangrijk uitgangspunt: ‘de mens voorop’. Het behouden van personeel lukt alleen door ze heel goed te behandelen. Persoonlijk contact, goede service en begeleiding op maat staat daarom bij Fortuna bovenaan de prioriteitenlijst. De te realiseren studio’s bieden veel méér dan alleen maar de SNF-norm, waardoor de medewerkers echt goed thuiskomen na een dag werken. Denk aan 1-persoons slaapkamers, goed internet om te facetimen met thuis, maar ook het gebruik van de auto’s van Fortuna om naar de supermarkt te gaan is daar onderdeel van.

De ervaring leert ook dat deze menselijke maat er voor zorgt dat er daardoor geen overlast wordt ervaren. “Medewerkers die lekker in hun vel zitten en goede service krijgen hebben helemaal niet de behoefte om gekke dingen te doen. Buurtgenoten van huidige huisvesting bellen ons zelfs als er een huis te koop staat met de vraag ‘of wij dit niet willen kopen voor onze mensen’. zo vertellen de broers Geurts. 

 

Vergunningsaanvraag

Fortuna heeft inmiddels de vergunningaanvraag voor tijdelijke huisvesting ingediend bij de gemeente. Voor de broers een spannend moment: “Wij zijn heel trots op hoe wij in onze branche het verschil maken, al jarenlang. We hopen dat we aan de Heldenseweg onze plannen kunnen realiseren en kunnen laten zien ‘hoe het ook kan’.”

 

Meer informatie

Wie meer wil weten over deze ontwikkeling, kan contact opnemen met Verdi Geurts, 077 465 0987

WhatsApp logo